2018-07-16

Bendrija suteikė teisinę pagalbą vienišai motinai auginančiai vienų metukų vaiką. Jauna moteris nurodė, kad vaiko biologinis tėvas nebelanko vaiko, vengia savo prievolės teikti vaikui išlaikymą, motyvuodamas tuo, kad moteris galėtų užsidirbti ir pati.

Bendrijos advokato padėjėjas Simonas Makrickas atkreipia dėmesį į tai, kad vyro kasdieniniai rūpesčiai, prižiūrint vaiką, nevargina. Mažam vaikui dėl daugiau nei objektyvių priežasčių yra reikalingas motinis dėmesys ir priežiūra. Motinai, auginančiai vienų metukų vaiką, yra sunku dirbti, rūpintis vaiku. Be to, LR CK 3.192 str. numato, kad abu tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus, išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas.

Siekiant spartaus ir efektingo teisminio proceso, Bendrijos advokato padėjėjas S.Makrickas teismui pateikė ieškinį dėl išlaikymo priteisimo dokumentinio proceso tvarka. Teismas, priėmęs ieškinį, dokumentinio rašytinio proceso tvarka priėmė preliminarų sprendimą byloje, kuriuo iš vaiko tėvo buvo priteistas išlaikymas vaikui iki pilnametystės, susidaręs išlaikymo įsiskolinimas ir visos motinos patirtos bylinėjimosi išlaidos. Tokiu būdu ieškovė išvengė ilgo ir neretai brangaus teisminio proceso.