2019-02-13

Mūsų Bendrija formuoja naują praktiką bylose dėl principo “non bis in idem” aiškinimo ir taikymo (t.y. bausti du kartus už tą pačią veiką negalima).

Vilniaus miesto apylinkes teismas 2018-02-13 nutarimu patenkino advokato padėjėjo Simono Makricko skundą visiškai ir panaikino Vilniaus apskr. VPK nutarimą admin. nusižengimo byloje, kuriuo asmuo už vieną ir tą pačią veiką buvo nubaustas antra kartą, paskiriant piniginę baudą.

Užduotis buvo nelengva, advokato padėjėjas Simonas Makrickas padarė ir bylą nagrinėjančiam apylinkės teismui pateikė išsamią aktualios Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikos analizę, išaiškinimus dėl “non bis in idem” principo aiškinimo ir taikymo pagrindų, taip pat padarė ir pateikė išsamią negausios Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikos šiuo klausimu analizę, teismo posėdžio metu atsikirtinėjo i vyr. tyrėjo pareiškimus ir tvirtinimus apie tai, kad viskas, neva, yra teisėja, o pats apskųstas nutarimas – pagristas.

Pasiektas rezultatas džiugina – pagaliau turime motyvuotai ir aiškiai priimtą nutarimą dar pirmos instancijos teisme (nes iki šiol tokio tipo skundai nebūdavo tenkinami, ir padėtį tekdavo taisyti apeliacine tvarka).

Reikia tikėtis, kad Vilniaus apskr. VPK tokiu besidubliuojančių procesų nebeinicijuos. Prieš įstatymą visi asmenys yra lygus, asmuo turi būti nubaustas teisingai, pakartotinas teisėsaugos institucijų persekiojimas asmens, kuris jau anksčiau už tą pačią veiką buvo nubaustas įstatymo nustatyta tvarka – negali būti toleruojamas.